Ekrem Çulfa
Zaman zaman toplumun mutluluk verileri paylaşılır. Türkiye’de yaşayan insanların ortalama ömrü 1970 yılında 56 iken 2018 yılında 78 olarak belirlenmiştir. Ömür süresi uzarken mutluluk nasıl bir gelişme gösteriyor? 1970'lerde Simon Kuznets'in geliştirdiği mutluluk endeksi çalışmaları dünyanın her tarafında her yıl yapılmaktadır. Kriterler değişkenlik gösterse de bir veri olması açısından bize bir öngörü vermektedir. Geçtiğimiz yıllarda pek pozitif değişkenlik göstermese de 2018’de toplumun yarısı gibi bir oran (%53) hayatından memnun görünmektedir. Yaşam süresinin uzadığı, bir çok hastalıkların tedavi imkanı olduğu bir gerçektir. Ekonomik refahın geçmişe göre daha etkin olduğunu, kullanılan araç gereçlerden ve ihtiyaç duyulan sanayi ürünlerinden görmekteyiz. Yediklerimiz ve içtiklerimiz katkı maddesi olmadan keyif vermiyorsa yapay hayatın içinde kayboluyoruz demektir. Sağlığımızı tehdit eden problemler ortaya çıkınca da, gündemimiz organik yaşamı aramak oluyor. Katkı maddeleri sadece beden sağlığını değil, zihin ve ruh sağlığını da derinden etkilemektedir. Kişisel huzuru arıyoruz. Ne var ki aradığımız şey pek de uzakta değil, sadece iyi bir gözlem ile mümkün olabilecek bir farkındalıktır. Hayatın rutin seyrinde dikkat etmeden yada farkında olmadan gerçekleşen alışkanlıklarımız ve reflekslerimiz bizi içinde bulunduğumuz ruh haline sokmaktadır. Organik yaşam denilen kavram, sadece yenilen ve içilen maddelerle sınırlı değildir. Organik yaşam, sadece sağlıklı bir vücuda sahip olmak da değildir. Organik yaşam koçluğu tüm bu kavramı bir bütün olarak ele alır. Aynı zamanda bireyin çevresi ile olan sağlıklı iletişimi ve kazançlı geleceği; berrak bir amacı olan hedefine doğru istikametini ve istikrarını hiç bozmadan ilerleyen bir deneyimi sağlar. Nasıl ki bir oyunun içindeyken bir hedefe koşturursunuz ve hedefinize ulaşınca bir başka seviyeye daha ilerlemek istersiniz. Süreç içinde kazanımlarınız ve kayıplarınız size hırs verir, heyecanlandırır. Yaşam da aynen bunun gibidir. Zaman zaman hayatın içinde yol alırken engeller ile karşılaşırsınız, bazen de elde ettiğiniz kazanımlarınız mutluluk verir. Daha fazlası için çabalayıp durursunuz. Yaşam sürecinde bir takım fırsatlar vardır ve bunun karşısında da tehditler. Bazen rakiplerinizle karşılaşırsınız bazen de dostlarınızla. Bazen takım olursunuz, bazen yalnız kalırsınız. Dost ve düşmanınızla olan ilişkilerinizde bazen güçlü bazen zayıf hissedersiniz. Bu değerlerin farkındalığı hayatın olağan gidişi olan organik yaşamınızda mevcuttur. Tek yapılması gereken farkındalığı elde ederek harekete geçmektir. İşte organik yaşam koçu bu anlar için vardır.
yek@ilet.in
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Yazarın diğer yazıları
İkigai
- 25/05/2019
Garcia&Miralles, Okinawa adasında Ogimi denilen bir yerleşim merkezini saha araştırması olarak seçmişlerdir. Burası 100.000 kişiden 24.055’inin, bir asrı devirmiş insanların yaşadığı bir yerdir.
Sürdürülebilir Empati
- 14/05/2019
Sürdürülebilir empati insanı kendi benliğinden çıkarıp zihninde başkalarının dünyasına yolculuk yaptırır. Başkasının dünyasına yapılan yolculuk insanın kendi sıkıntılarından, kendi kısır kuruntularından kurtulmasını sağlar.
Ego-Tansiyon
- 14/05/2019
Kişinin çevresindeki dostluk çemberi ego için bir ölçüdür. Kişi yalnızlık hissediyor, iç dünyasında huzursuzluk hissediyorsa bir takım belirtiler ortaya çıkıyor demektir.
Carpe Diem
- 01/05/2019
Üzüntü, keder, sıkıntı, her insanın sahip olduğu zamanının içinde mutlaka yer alır. Geri döndürülemeyen akıcılık içinde geçer gider. Ânın farkındalığı ve zamanın geçiciliği bilinciyle insan kişisel gündemini kontrol etmesini bilmelidir.
İletişimde Zihinsel Güç “Muşin”
- 18/04/2019
Muşin, zihinsel duruluğu sağlarken düşünce merkezi sabit kalır. Kontrol elde tutulur. İlk etapta verilecek tavır, yönlendirme ve zaman kazanma olmalıdır. Muşin kesinlikle tarafsız kalma demek değildir. Önyargısız olabilme becerisidir.
Yaşamın Mutluluk Kaynağı
- 11/04/2019
Kendini keşif, bu arayıştaki en önemli kesişim noktasıdır. Kişinin kendini keşfetmesi hem iç dünyası hem de sosyal çevresinden kendine bakışla mümkündür. Sadece tek bir yönden özü idrak etmek eksik kalacaktır.
Yaşamın Kilit Taşı: “Checklist”
- 28/03/2019
Karmaşadan kurtulmak kolaycılığa kaçma değildir. Mutluluğu yakalamak için; her işin kilit taşları tespit edilerek kontrol liste onayı, güçlü başarıyı getirir.
Fırsatların Farkındalığı
- 23/03/2019
Farkındalık ve fırsatlar, kartopu gibi birbirini sarar. Fırsatlar değerlendirildikçe farkındalık artar. Farkındalık geliştirdikçe fırsatlar çeşitlenir.
Güçlü ve Zayıflıkla Kendini Tanıma
- 10/03/2019
Yaşam bir savaştır. İnsanoğlu zaman zaman, çevresinin dostları yada düşmanları ile kuşatıldığını hisseder. Kişi dost ve düşman dışında da tanımadığı bilmediği kişilerle bile rekabet içinde bulur.
Devamı